Innovativ Form och Teknik för internationell konkurrenskraft

Postad:

Det dags att visa vad svenska formgivare och möbelbranschen går för!
Möbelindustrin och svensk formgivning står inför spännande utmaningar och förändringar. Det finns en rad faktorer som driver detta såsom mer medvetna konsumenter och inköpare, nya upphandlingsvillkor, ny teknik och digitalisering som möjliggör ny form och produktion samtidigt som nya cirkulära affärsmodeller ändrar spelreglerna och skapar en ny typ av lönsamhet. Alldeles för få formgivare tar ut svängarna i detta landskap och förnyar sig.
Nu vill vi utmana och inleda en ny era inom svensk möbelindustri, göra den ledande inom nya innovativa lösningar och cirkulära möjligheter. Vi tror att formgivare spelar en nyckelroll i att hitta nya möjligheter med hjälp av dagens tekniska lösningar, att från början formge på ett smartare sätt så att möbler utstrålar kvalitet och hållbarhet, är vackra, lever länge, får nytt liv i andra former och kan produceras smart. Ambitionen är att samverka för att nå internationell konkurrenskraft, ny kostnadsbild och nå ut via nya kanaler.

Det Goda exemplet
Först ut är en fåtölj i trä, framtagen av den småländska formgivaren Dan Ihreborn i samarbete med Stolab i Smålandsstenar. Denna fåtölj med sin produktionstekniskt utmanande formgivning är ett exempel på nya grepp inom svensk möbelindustri. Fåtöljen har sex utmaningar, tekniska svårigheter, som är lösta tack vare nära samarbete mellan formgivaren, produktionschefen och maskintillverkaren.
Ambitionen är att locka fram Ny formgivning, Nya produktionsmöjligheter, Nya hållbarhetsaspekter och Nya affärs-modeller. Kort sagt: Innovation.

Utmaning
Fåtöljen är ett första steg. Under Trä & Teknikmässan i Göteborg den 29 augusti 2018 utlyser Innovation Square i samverkan med Interior Cluster Sweden en utmaning där vi inbjuder svenska formgivare att delta med driven design som kräver innovativa lösningar för att kunna produceras. Efter en första selektering matchar och stöttar projektet Innovation Square formgivare och de möbelproducenter som vill arbeta tillsammans över gränserna. Ett flertal innovations-workshops kommer att arrangeras under 2019 för att utmana tankarna kring vad som är möjligt. Utmaningen kommer att ha en erfaren jury med internationell förankring och resultaten av utmaningen kommer visas upp i olika sammanhang under 2020 och få spridning, både på nationella och internationella arenor.

Seminarieserie
För att sprida kunskap om Innovativ Form och Teknik för internationell konkurrenskraft kommer Trä och Teknikmässan att erbjuda en serie miniseminarier den 29 augusti 2018. Är du formgivare, produktionschef, maskinleverantör, produktutvecklare eller konstruktör? Besök mässan!

Fler Nyheter

Design For Well-being 28:e November

Hur skapar vi framtidens inredningsmiljöer kopplat till välbefinnande? Plats: Do-tank Center, Textile Fashion Center i Borås Tid: 28 november 2019 Seminarie och utställning för särskilt inbjudna gäster. Program 09.00 Frukost & vernissage 09.30 Introduktion till…

Erik Valvring, juryns ordförande, om förväntningarna kring utmaningen

Utmaningen Innovation Square uppkom i en förhoppning och önskan om att utveckla den svenska möbelindustrin genom innovation och nytänkande. I detta arbete är vi övertygade om att svenska formgivare spelar en avgörande roll. För att…

Så ska den svenska möbelindustrin bli mer innovativ

Den 14 november hölls en inspirationsdag för utmaningen Innovation Square i Do-tank Center i Borås. Under dagen fick deltagarna ta del av inspirerande föredrag av personer verksamma inom inrednings- och möbelbranschen och kriterierna för utmaningen…

Det nya svenska rummet

Science Park i Borås, Interior Cluster Sweden och Svenska Mässan bjuder in till seminarier, monterutställning och en spännande utmaning kring projektet Innovation Square, ett innovationsprojekt riktat mot den svenska möbel- och inredningsbranschen. Projektet för samman…

Nyheter

Partners